Uzmanlar kombi bakımına verdikleri önemi tesisata göstermiyorlar Oysaki tesisat bakımındaki ısrarı tesisata da göstermek gerekiyor. Günümüzde kombi bakım çalışmaları maalesef elektrik süpürgesiyle içinin tozunu almaktan ibarettir. Ayrıca kombi bakımı yaptırdığınızda kombiniz arıza yapmayacak diye bir kaide yok.
Kimi tesisat firmalarının abarttığı gibi petek temizliği yapıldığında yakıttan %30 tasarruf etmezsiniz. Basit bir örnekle açıklarsak çay demliklerinde alttaki demliğin dibini kireç bağlarken üstteki ufak demliğin neden kireç tutmadığını biliyor musunuz? Bunun sebebi kirecin ısıyla temas eden noktada daha fazla oluşmasından kaynaklanır.
Neden petek temizliği yaptırmalıyım sorusuna gelirsek eğer; Kombi tesisatında en fazla kireç oluşan nokta, suyun ısındığı eşanjördür. Kombi bakımı esnasında sadece süpürgeyle toz alındığından eşanjör temizliği yapılmamaktadır. Kalorifer tesisatlarında petek temizleme yapılırken kullandığımız koruyucu kimyasal, suyun geçtiği tüm kombi parçalarını ayna gibi tertemiz yapar. Bu işlem kirlilikten kaynaklı kombi parçalarında oluşacak arızaları tamamen yok eder. Bu sayede ekstra ücret ödemeden kombi temizliğiniz de yapılmış olur. Suyu peteklere gönderen kombi olduğu için, düzgün bir şekilde iletimi sağlandığında aldığınız ısı verimi oldukça artacaktır.
“Petek temizliği sanıldığının aksine %30 yakıt tasarrufu sağlamaz. Sadece peteklerden aldığınız ısı performansını artırır.”
Koruyucu Sıvının Önemi
Kirli tesisatlar temizlendiğinde genellikle bazı noktalarda kireç tamamen yok olmaz. Petek temizleme işlemi yapıldıktan sonra, tesisatın içine mutlaka koruyucu sıvı atılması gerekir. Peki koruyucu sıvı neden kombi tesisatı için önemli? Evinize petek bakımı için gelen firma hangisi olursa olsun 1 saat içerisinde sadece tesisatınızdaki kaba pislikleri temizleyebilir. Koruyucu sıvının temizleme kimyasalından farkı, tesisatın içerisinde kalmasıdır. Isıya en çok maruz kalan bölge olan kombi eşanjörleri en çok kireç bağlayan yerdir. Ancak temizleme sıvısı asidik özellikte bir sıvı olduğundan, petek temizliği esnasında kimyasalın asit içeriği kombinin contalarına ve alüminyum parçalara zarar vereceğinden kombinin içerisine göndermek biraz tehlikelidir. Bahsedilen bu zarar temizlik yapıldıktan 10 ile 30 gün sonrasında, yani zamanla ortaya çıkar. Kombi eşanjör delikleri kirece maruz kaldığında tıkanır ve sıcak su çıkışı zayıflamaya başlar. Ama petek
temizliği bittikten sonra tesisata 1 litre koruma sıvısı ilave edildiğinde, kombi çalıştırılmaya başladığı andan itibaren suya karışarak peteklerin ve kombinin bütün noktalarını dolaşır. Koruyucu Sıvı radyatör musluk aralarını, kolektör vanalarını metalik renge çevirir. Bu koruyucu malzeme sayesinde tesisat sistemi neredeyse ilk kurulduğu günkü haline dönmektedir. Koruyucu petek sıvısı bazik özellikte bir kimyasal olduğu için, ısıtma sisteminin içinde 10 yıl kalsa bile zarar vermez. Metal malzemelerin içinden geçtiği süre boyunca her tarafı ayna gibi yapar.